Wat doet stress en hoe kun je stress reduceren?

Ruim de helft van de Nederlanders heeft regelmatig last van stress. Vooral conflicten op het werk of thuis leveren veel stress op. Maar ook problemen met de eigen gezondheid of die van familie (of naasten) levert stress op. 

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de mensen ’s avonds geen energie meer te hebben om iets te ondernemen (bron: gezondheidsnet.nl).

Vaak voel je je ook niet fijn als je weinig energie hebt en als dit lang blijft aanhouden kun je behoorlijk ziek worden. 

stress burnout geen energie weinig foutloos twijfel mentaal beter voelen gezond rust balans burn out
Als stress lang blijft aanhouden kun je behoorlijk ziek worden

Wat is stress?

Stressreacties zijn een overlevingsmechanisme en op zich nuttig: bij gevaar maakt het lichaam zich op om te vechten of te vluchten (bron: Dr. Bertil Marklund). 

Vroeger waren we jagers en verzamelaars en op de vlucht voor dieren die ons wilde gaan opeten. Vechten of vluchten om te overleven hoeft in Nederland anno nu niet meer. 

En toch heeft ruim de helft van de Nederlanders regelmatig last van stress
Dat komt volgens Dr. Bertil Marklund omdat onze stressreacties steeds vaker worden uitgelokt door psychische spanning, bijvoorbeeld als we boos wordengeldzorgen hebbeneen vervelende klus moeten doen of het gewoon te druk hebben

stressreacties overleven vechten vluchten last van stress psychische spanning boos worden geldzorgen oplossing burn out geen energie futloos te druk

Wat gebeurt er in je lichaam?
Als je stress ervaart maakt je lichaam meer adrenaline aan, waardoor je lichaam wordt voorbereid op vluchten of vechten. 

Processen in je maag, lever en darmen worden stilgezet of vertraagd. Bloed trekt weg uit je buik en gaat richting je armen en benen. Ook versnelt je ademhaling en gaat je hartslag omhoog

Wanneer je vroeger oog in oog met een tijger kwam te staan, was het fijn als je lichaam zo reageert, want lichamelijk was je klaar om weg te rennen voor de tijger.
Of ken je het verhaal dat een moeder een auto kan optillen als haar kind eronder vastzit? 

Tegenwoordig wordt stress vooral veroorzaakt door een constante geestelijke of emotionele druk, omdat we zoveel ‘moeten’ van anderen of onszelf.

burn out mentaal leefstijl gezond leefstijlhotel gezonde leefstijl leefstijlcoach stress geestelijk emotionele druk moeten adrenaline hormonen beter voelen zelfvertrouwen
Stress: je lichaam maakt adrenaline aan, zodat je kunt vluchten

 

 

 

 

Vooral als je langdurig stress ervaart blijven de stresshormonen zoals adrenaline in je lichaam aanwezig. Je zult dan niet zo snel merken dat je hartslag versnelt en je bloeddruk omhoog gaat

Maar ‘achter de schermen’ wisselt je bloedsuikerspiegel, kan het soms zo zijn dat je agressiever wordt, last hebt van slaapproblemen en veranderingen in je eetlust.

Waarom eten mensen als ze stress ervaren?
Het zit niet alleen tussen de oren dat je gaat eten als je last hebt van stress, het is ook een lichamelijke reactie. Door het eten van koolhydraatrijk voedsel verhoogt je bloedsuiker niveau, waardoor je hersenen meer serotonine aan gaan maken. Serotonine is een hormoon dat je rustiger en meer ontspannen maakt. 

Bewust of onbewust kiezen mensen in een stressvolle periode voor voeding waardoor je meer serotonine aanmaakt. Vaak is dit ongezond eten, zoals koekjes, chocolade, snoep of snacks.

Maakt stress dik?
Een ander stresshormoon dat bij stress vrijkomt is cortisol, deze verstoort het insuline niveau en zorgt ervoor dat vetten gemakkelijker worden opgeslagen in het lichaam. 

 

 6 tips om stress te verminderen:

1. Slaap voldoende
Als je voldoende slaapt, reduceer je stress en voel je je fitter!

 

2. Eet voeding, geen vulling
Een gezond voedingspatroon helpt je om gezond en vitaal te blijven. Eet daarom gevarieerd, regelmatig en voldoende (niet teveel en niet te weinig). Leg hierbij vooral de focus op pure onbewerkte producten, zoals groenten, fruit vlees, vis en noten. 

3. Kom in beweging! 
Hoewel dat niet altijd goed voelt om te gaan bewegen als je veel last hebt van stress is het wel een soort wondermiddel. Want juist door meer te bewegen neemt het endorfine gehalte in je lichaam toe. Door deze stof word je zowel geestelijk als lichamelijk meer ontspannen en voel je je prettiger in je vel.

4. Ontspan als het kan

Probeer eens ontspanningsoefeningen of ga mediteren. Vind je dit lastig? Probeer dan wat meer op je ademhaling te letten als je je gestresst voelt en adem één tel langer uit dan normaal. Door op een juiste manier te ademen kun je stress verminderen.


5. Maak plezier en vind de juiste flow!

Als je langdurig stress ervaart is het belangrijk om de juiste balans te vinden. Vaak is de balans tussen energievreters en energiegevers zoek.

Energievreters (bijvoorbeeld spanningen of ruzies thuis of op het werk) kosten je vooral energie en van energiegevers (zoals sporten, tijd voor jezelf) krijg je nieuwe energie. Voor iedereen is deze balans anders! Maar het is belangrijk dat deze balans er is en je in de juiste flow komt. Dan ervaar je ook weer meer plezier en dat maakt je weerbaarder tegen stress.

 
6. Ga op vakantie!

Leef je ook altijd naar vakantie toe? Het is vaak een periode waarin je even niks hoef en meer tijd voor jezelf hebt.

 

Ervaar het zelf!

Tijdens je verblijf in Leefstijlhotel Limburg ga je praktisch aan de slag met de tips die we zojuist hebben genoemd. Door even niet in je eigen omgeving te zijn, is het makkelijker om jezelf (en je gedrag) van een afstandje te bekijken. Ken je dat vakantiegevoel dat je even niks moet of hoeft? 

Dat gevoel willen we jou ook geven tijdens je verblijf in het Leefstijlhotel in het prachtige Zuid-Limburg.

Interesse in het volledige programma? Dat vind je op de website 

 

leefstijlhotel Limburg genieten relax detox reset burn out stress rust zelfvertrouwen meer energie beter voelen ontspannen werken aan jezelf
Een vakantie die je leven echt veranderd

Reactie schrijven

Commentaren: 0