· 

Carnaval

 

Carnaval is in volle gang. Velen waren al dagen, weken, maanden bezig om zich voor te bereiden op dit bijzondere volksfeest. Een feest waarbij het leven uitbundig gevierd wordt met vermommingen, optochten, dansen, zingen, eten en drinken. En daarna begint de vastentijd.

 

Van oudsher was het een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de 40 dagen vasten begon, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

 

Ook al wordt de vastenperiode lang niet meer zo streng gevolgd als vroeger, het carnavalsfeest blijft het feest waarbij mensen zich vermommen door zich te verkleden en een masker op te zetten, en zo onherkenbaar een alibi hebben om zich in allerlei vormen in een andere gedaante te hullen en te buiten te gaan.

 

Maar ook is het masker, de vermomming bedoeld om iemand anders een spiegel voor te houden, iemand of een maatschappelijk thema op de hak te nemen, dan wel stevig en ongezouten de waarheid te kunnen zeggen.

 

Vanuit mijn visie op leefstijl en vitaliteit intrigeert mij dat masker en het spiegelen. In hoeverre heeft dit meer met jezelf te maken dan met die ander. En daarnaast waarom was er de vastenperiode, waarvoor was deze bedoelt en is het niet een overweging waard om voor jezelf aandacht te besteden aan deze periode.

 

Laten we eens ons (Carnavals)masker afzetten en kijken op welke wijze dit zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van onze leefstijl en vitaliteit.

 

Wanneer ik ga googlen over de vastenperiode vind ik allerlei berichten waar ik dingen in herken.

 

Vasten is voor mij dan ook een periode van stilte, bezinning en verbinding. Verbinding vooral met jezelf om van daaruit je ook weer te kunnen verbinden met anderen.

 

40 dagen zonder allerlei pleziertjes en luxe om je dan weer te richtten op dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Bij vasten gaat het vooral ook om wilskracht. Door jezelf iets kleins te ontzeggen train je je vermogens om in het algemeen meer door te zetten en nee te zeggen.

 

Zo schrijft Nijkleaster: Vasten bestaat eigenlijk uit drie facetten.

 

De 1e stap in het vasten is eigenlijk iets loslaten, je iets onthouden.  Een gewoonte loslaten zodat er iets nieuws voor in de plaats kan komen. Om je bewust te zijn van je overdaad, je luxe, van je gewoontes. (altijd een koekje bij de koffie, tv programma bekijken waar je eigenlijk niets aan vindt, glaasje wijn bij het eten etc.)

 

Daardoor, stap 2, komt er ruimte voor iets anders. Want door iets niet meer te doen, wordt je er bewust van en komt er ruimte. Ruimte om te mediteren of te bidden, na te denken en te luisteren naar wat je eigenlijk verlangt of hebt te doen.

 

De 3e stap in het vasten is het geven. We worden dus tijdens het vasten ook uitgedaagd iets te geven, te doen, er voor anderen te zijn. Zo mooi eigenlijk dat “vasten en loslaten” bij elkaar hoort maar ook “loslaten en geven”. Pas als je iets loslaat, komt er ruimte en in die ruimte kun je geven.

 

En daarover gaat het ook als jij je eigen leefstijl en vitaliteit onder de loep neemt. Zet je (Carnavals)masker af, spiegel jezelf en kijk eens naar wat echt belangrijk is. Je bent je ervan bewust dat het anders moet. Dat je gezonder wilt leven, dat je wil afnemen in gewicht, minder snoepen, minder alcohol, minder snacken, minder vlees, minder social media, minder tv kijken, minder gamen, gezonder eten, meer groentes, meer gaan bewegen, meer naar buiten, meer creativiteit, nadenken over hoe je invulling wil geven aan je leven enz.

 

Het gaat eigenlijk om nee zeggen tegen je verlangen, nu even niet toegeven aan een impuls. Je verlangen loslaten. Waardoor er ruimte ontstaat om je nieuwe gewoontes en patronen eigen te maken. Daarna is vrijwel altijd de waardering voor hetgeen wat je jezelf hebt ontzegd weer vele male groter. En je weet dat je daardoor een gezonder mens kunt worden, je weerstand verhoogt en je vitaliteit gaat toenemen.

 

 

“Ja, maar, dat houd ik niet vol… dat kan ik niet… dat is veel te moeilijk voor mij…” De argumenten om het niet te doen zijn legio. En toch, het ‘dat heb ik dan toch maar mooi geflikt’ gevoel is een enorme boost voor je gevoel van eigenwaarde. Zo is vasten een methode om jezelf geestelijk een beetje onder druk te zetten om zo je (spirituele) uithoudingsvermogen te vergroten.

 

Hoe kun je vasten?

 

Vasten kan op allerlei manieren: het is de kunst om jezelf een periode iets te ontzeggen wat je eigenlijk graag wilt. Denk aan het minderen of volledig stoppen van:

·       Alcohol

·       Suiker, snoep

·       Beleg

·       Tussendoortjes, snacks

·       Social media

·       Gamen

·       Tv

·       Seks

 

Traditioneel is de zondag trouwens de uitzondering: dan hoef je niet te vasten.

 

Je kunt jezelf natuurlijk uitdagen op alle vlakken maar je kunt ook kiezen voor 1 item. Dus bij deze…… al doe je het maar een paar dagen.

 

Realiseer jij je na het lezen van mijn blog dat het tijd is voor bezinning? Heb je ook de behoefte om een grote verandering te realiseren met betrekking tot jezelf en je leefstijl en vitaliteit? Of kun je gewoon wat meer wijsheid en inzicht gebruiken om er zeker van te zijn dat je op de goede weg bent? Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken, een steun in de rug en handvatten hoe je blijvend je leefstijl kunt veranderen? Dan is een weekend in ons Leefstijlhotel Limburg vast en zeker iets voor jou.

 

Wij organiseren onze leefstijl- en vitaliteitsweekenden altijd op een bijzondere plek. Een plek waar je je in alle rust kunt terugtrekken voor een adempauze, tijd voor jezelf en met behulp van training en coaching een grote stap zet op het pad van verandering. Tegelijkertijd ook een plaats waar mensen elkaar ontmoeten in de trainingen, in gesprek, stilte en wandeling, plezier en recreatie.

 

Lees meer over ons programma en meld je aan voor verdere informatie.

 

 

Manon Bastens

Reactie schrijven

Commentaren: 0